Головна » 2015 » Квітень » 28 » Місяць кухарських професій
08:27
Місяць кухарських професій

Професія та  традиції

                                                                  Кухарська справа – непроста наука.

                                                                 Поєднуються праця і краса.

                                                                 І нам лиш залишається навчиться

                                                                 Майстерності творити чудеса.

 

Кухар –найперше творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого.

Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку. Щоб стати кухарем, необхідно мати гарний смак, творчу натуру, а також професійні знання. З давніх-давен Державний навчальний заклад «Чортківське вище професійне училище» славиться добрими традиціями проведення найрізноманітніших заходів серед кухарів.

Так, щороку проводяться місяці кухарських професій, котрі урізноманітнюють училищне бурхливе життя виховними заходами  різної тематики.

Місяці професій готуються вдумливо, відповідально і проводяться із надзвичайною старанністю, адже основною метою педагогічних працівників -  є  виховання поваги та любові до обраної професії. Не став винятком і 2014-2015 н.р., у лютому проведено місяць кухарських професій, до якого викладачі професійно-теоретичної підготовки та майстри виробничого навчання цього фаху сумлінно готувалися  заздалегідь. Оскільки в училищі  велика увага вивченню приділяється професійних знань і навиків, педагоги-кухарі намагаються передати всі свої знання, досвід і майстерність юним майбутнім кухарям, офіціантам, барменам.

Так складається сучасне життя, що ресторанне господарство стрімко розвивається.  Тому виникає потреба йти в ногу з часом, вміло адаптуватися у виробничій сфері, зрештою бути висококваліфікованим робітником, класним кухарем, творчим кондитером, професійним офіціантом, барменом. Саме тому, під час місяця професій  проводяться найрізноманітніші заходи, відкриті уроки теоретичного та виробничого навчання, виховні заходи, презентації, вікторини.

Відкриття місяця кухарських професій розпочалося проведенням організаційного засідання методичної комісії та виставки стінних газет і професійної літератури «Цікава кулінарія».

04.02.2015 р. відбувся відкритий урок виробничого навчання в групі №16 (майстер Сидор Уляна Володимирівна) на тему: «Деруни», де учні навчилися готувати різні види смачних та ароматних дерунів, дізналися багато цікавого та нового про приготування страви, ознайомилися з історією виникнення дерунів, навчилися красиво подавати та оформляти деруни.

Так, як проведення місяця професії проходило в час, коли на Україні війна, то усіх об’єднала важлива справа – допомога тим, хто відстоює незалежність і цілісність країни.

05.02, 25.02 та 02.03 відбулися, направду, одні із найважливіших заходів,  котрі  учні-кухарі разом із майстрами виробничого навчання присвятили збору коштів для воїнів АТО:

Благодійний ярмарок провела група №36 (майстер виробничого навчання Кравчук Марія Володимирівна). Учні-кондитери приготували булочні вироби, якими ласували усі. 

Благодійну виставку-розпродаж холодних страв і закусок провела  група №22 (майстер виробничого навчання Джумак Галина Петрівна), котрі  долучилися до спільної справи -  допомоги землякам, які воюють на Сході України. Варто підкреслити, що асортимент виставки вражав своєю різноманітністю, вишуканістю, що свідчить про те, що всі учні поставились творчо та  відповідально до свого завдання.

Виставку-розпродаж кондитерських виробів організували група №46 – кухарі V та  кондитери ІV розрядів  (майстер виробничого навчання Шевчук Стефанія Володимирівна), які представили оригінальні кондитерські вироби, якими смакували учні та працівники, а організатори вилученими коштами внесли свою допомогу воїнам АТО.

Організатори щиро вдячні всім, хто долучився до благодійних заходів. Адже кожна гривня, можливо, зігріє нашого бійця у негоду чи врятує комусь життя.

09.02.2015р. було проведено презентацію посібника з предмету «Пошук роботи» «10 кроків до роботи» (викладач Яблонська Л.Б.)в групі №34. Захід підготований з метою допомогти та зорієнтувати сучасного випускника на стежині "пошуку роботи" Викладач підготувала цікавий та корисний посібник, де зібрано поради щодо працевлаштування, який вручила кожному учню.

10.02.2015р. майстер виробничого навчання Овсяник Оксана Іванівна провела відкритий урок виробничого навчання на тему «Технологія приготування супів» в групі №14 із використанням комп’ютерних технологій. На уроці учні навчилися готувати супи, вивчили їх асортимент і технологію приготування. Першокурсники із захопленням готували перші страви та розуміли, що попереду багато цікавого…

12.02.2015р. напередодні Дня святого Валентина був проведений відкритий виховний захід «Вечір полум’яних почуттів» майстром Матвіїв Мирославою Ярославівною та класним керівником Юзишин Наталією Андріївною.

День святого Валентина для учнів завжди трепетне та особливе свято, сповнене почуттів кохання та ніжності. Тому, учні училища із задоволенням поринули у світ романтичних поезій, пісень, розповідей почуттів.

13.02.2015р. групами офіціантів-барменів №14,24,34 була проведена презентація коктейлів «Подаруй мені свято» майстрами виробничого навчання Матвіїв Мирославою Ярославівною, Вербицькою Наталією Євгенівною, Овсяник Оксаною Іванівною.

Учні та педагоги хотіли подарувати у переддень свята святого Валентина хороший настрій, гарну посмішку, показати як красиво можна засервірувати святковий стіл, принести людям радість. А також, усі мали змогу скуштувати смачні коктейлі, приготовані учнями – барменами та отримати насолоду. Адже, щоб створити свято, необхідно мати гарний смак, творчу натуру, а також професійні знання. 

17.02.2015р. в бар-лабораторії ДНЗ «Чортківське ВПУ» відбувся відкритий бінарний урок з технології приготування напоїв та виробничого навчання в групі №24 викладачем професійно-теоретичної підготовки  Садовською Надією Ігорівною та майстром виробничого навчання Вербицькою Наталією Євгенівною по темі: «Молочні коктейлі».

На уроці учні вивчили значення та правила приготування молочних коктейлів, розглянули різні варіанти оформлення, а також переглянули відео про роботу барменів в сучасних барах. Учні презентували своє домашнє завдання про цікаві історії виникнення коктейлів, демонстрували способи приготування. Разом із майстром виробничого навчання учні приготували смачні молочні коктейлі.

19.02.2015 р. відбулося відкрите засідання гуртка «Кулінарії» на тему «Подорож у світ кулінарії» в групах №26 і №12, яке провела викладач Садовська Надія Ігорівна

Учні дізналися багато цікавого про кулінарію, роботу сучасних закладів ресторанного господарства, зробили висновки, що сучасний кухар має бути професіоналом. 

20.02.2015 р. в групі №36 був проведений відкритий урокз предмету "Виробнича естетика" на тему: «Естетика в оформленні страв» викладачем Яблонською Лілією Богданівною. Урок було проведено цікаво, звернено велику увагу на правила оформлення страв та кондитерських виробів, вимоги до красивого естетичного вигляду готового виробу. Учні аналізували естетичне та нестетичне оформлення страв, десертів, закусок, випічки. Недарма кажуть, що «Кухар – творець прекрасного….»

23.02.2015 р. був проведений урок-конкурс з організації обслуговування на тему «Підготовка торгового залу до обслуговування» в групі №34 викладачем Мотикою Дарією Юріївною. На уроці використано колективну форму навчання, учні працювали активно і творчо, виконували різноманітні завдання попередньої підготовки торгового залу до обслуговування, навчилися вирішувати проблемні ситуації.

24.02.2015 р. був проведений виховний захід «Коровай в українських традиціях, звичаях та обрядах» в групі №26 майстром виробничого навчання Бомбар Галиною Романівною. На заході усі присутні мали змогу вивчити цікаві звичаї і традиції не тільки приготування короваю на Україні, а й святкування різноманітних урочистостей з короваєм. Учні із цікавістю розповідали про обряд випікання короваю із піснею, дізналися про тісний зв’язок українських традицій із виготовленням різних короваїв. Також майстер продемонструвала сучасні короваї, їх способи оздоблення та цікаві факти про «короваї – гіганти».

27.02.2015 р. відбувся відкритий захід «Презентація  «Страви з сиру» майстрами виробничого навчання в групі №12 Василюк Марією Михайлівною та Ксенич Ольгою Ярославівною.

На відкритому заході учні презентували різномітні страви із сиру, демонстрували показ майстер – класів, провели конкурс приготування вареників між командами учнів, прозвучали музичні композиції і гумористичні мініатюри про сир. anguage:UK;mso-fareast-language: RU;mso-bidi-language:AR-SA'>оманівною. На заході усі присутні мали змогу вивчити цікаві звичаї і традиції не тільки приготування короваю на Україні, а й святкування різноманітних урочистостей з короваєм. Учні із цікавістю розповідали про обряд випікання короваю із піснею, дізналися про тісний зв’язок українських традицій із виготовленням різних короваїв. Також майстер продемонструвала сучасні короваї, їх способи оздоблення та цікаві факти про «короваї – гіганти».

02.03.2015 р. відбулося підведення підсумків проведення місяця професії та виставка методичних розробок членами методичної комісії кухарських професій.

Місяць професій проходив цікаво і творчо. Учні-кухарі показали всі свої набуті в училищі знання та практичні навики нелегкої кухарської, кондитерської, барменської та офіціантської справи.

Сучасне життя немислиме без ресторанів, кафе, барів.

І тому виникає потреба йти в ногу з часом по життю, вміло адаптуватися у виробничій сфері, зрештою бути висококваліфікованим робітником, класним кухарем, творчим кондитером, професійним офіціантом, барменом.

Запрошуємо бажаючих здобути цікаві кухарські професії в ДНЗ «Чортківське ВПУ» 

Бажаємо успіхів і нових злетів!

Підготувала: голова методичної комісії Садовська Надія Ігорівна

Категорія: Методична комісія кухарів | Переглядів: 802 | Додав: VTR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Онлайн заява

 

Пошук

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 78

Шукайте нас тут:

Банери

 

 

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0